18 Reacties

gisteren
Ons zoontje had een ei allergie, anafalactisch echt, maar dat kwam echt meteen opzetten na inname. Meteen uitslag, en binnnen een half uur megaveel overgeven waarvoor een epipen nodig was. Als er geen uitslag is en het langer duurt voordat hij gaat overgeven zou ik ook eerder denken aan iets van fpies

VRIEND
gisteren
Reactie op Tauriel
Zou kunnen dat het fpies is. Heb je dat al besproken met het ziekenhuis?
Dacht ik ook meteen aan, heeft onze dochter voor pinda. Op onderstaande de pagina staan duidelijk de symptomen. Met name typisch is dat het braken aantal uur na inname is en dat dit in 'etappes' is met tussendoor bleek slap hangen.
Tot dit is uitgezocht geen ei aanbieden!
Omdat het al regelmatig is voorgekomen kan zijn dat provocatietest in ziekenhuis niet nodig is omdat het al repeterend is aangetoond (hadden wij met de pindakaas reacties). Toen werd diagnose op basis van onze beschrijving gesteld (was ook exact het fpies rijtje). Wij hebben noodmedicstie (sterk anti braakmiddel) in huis en op opvang. De meeste kinderen groeien hier overheen.
https://www.amsterdamumc.nl/nl/patienteninformatie/fpies-voedselprovocatietest-bij-uw-kind-informatie-voor-ouders.htm

gisteren
Bij ons hetzelfde verhaal als wat jij schetst. Zo’n 4/5 uur later kwam het er dan met golven uit.
Wij hebben toen de diagnose fpies gekregen en ondansetron(anti-braak middel) mocht ze onverhoopt toch wat binnenkrijgen.
Bij ons is het wel puur ei. Verwerkt in koekjes of andere levensmiddelen reageert ze niet.
Onze kinderarts wil over een tijdje een provocatietest doen om te zien of ze er over heen gegroeid is.

VRIEND
gisteren
Reactie op AnneEZ
Ja, maar heel hoog verhit, en dat verandert de structuur van het eiwit, als ...
Maar van koemelkallergie raak je in het algemeen niet in shock en bij fpies is dat risico er wel al niet wordt ingegrepen ivm extreme uitdroging.
@ts, was de kinderallergoloog die jij hebt gesproken bekend met fpies? Anders zou ik even wachten met lange vingers aanbieden tot je een specialist hebt gesproken die hier mee bekend is (want helaas zijn veel artsen hier niet bekend mee).
Mevrouw Berber-Vlieg van diëtistenpraktijk https://allergie-envoeding.nl/ heeft ook veel ervaring met fpies en werkt nauw samen met diverse ziekenhuizen (oa met ons ziekenhuis). Je zou met haar een (telefonisch) consult kunnen aanvragen mbt verdenking fpies en wat zij vindt van hoogverhit aanbieden in thuissituatie.
Mocht je het toch wel aandurven dan zou ik het in de ochtend doen zodat je 3 á 4 uur later overdag medische hulp kan zoeken indien dit nodig is.
Moeite waard om te luisteren: https://open.spotify.com/episode/5LV5iWKTlFYxylzqkfEl2N?si=j4hiJclwQe2W01OuJvO7rA
Dr. Koffeman is 1 van de fpies specialisten in NL (oa betrokken bij de Nederlandse richtlijn).