80 Reacties
2 weken geleden
Ik gebruik vaak bouillonblokjes. Is dat oké, of is er een beter alternatief?
2 weken geleden
Dit heeft ons leven hier verbeterd!
https://www.lifesabout.nl/receptenindex/
2 weken geleden
Leuk dat je hiermee aan de slag wilt gaan!
Ik had veel aan de website
https://uitpaulineskeuken.nl
Ook recepten van ah.nl dan typ ik een groente in waar ik iets mee wil.
Verder zijn er in verschillende winkels verspakketten te koop met recept.
In het begin kost het meer werk en tijd. Hoe vaker je zo kijkt hoe sneller het gaat. Hoeft zeker geen uren te duren
Ook is het in het begin investeren in kruiden. Die zorgen voor smaak. Vers of gedroogd, gooi er lekker veel in :)
Succes!
VRIEND
2 weken geleden
Allereerst investeren in kruiden. Vooral bij bijvoorbeeld Turkse winkels kan je vaak veel goedkoper kruiden halen.
Veel recepten opzoeken/filmpjes kijken (insta reels/tiktoks)
In het begin zal het wat meer tijd in beslag nemen maar hoe vaker je kookt hoe sneller je wordt.
Ik gebruik regelmatig bouillonblokjes, maggi blokjes, MSG of gewoon zout of gerechten op smaak te brengen.
2 weken geleden
Ik probeer tegenwoordig ipv zakjes al voorgemengde kruiden mixen te gebruiken en let dan specifiek op dat er geen zout in zit (want dat is toch de voornaamste reden dat die pakjes slecht zijn?). Dan is het nog vrij simpel en even een opstapje naar zelf de juiste kruiden bij elkaar kunnen vinden. Pasta saus maak ik dan wel met losse kruiden. Maar de rest is voor mij ook nog wat lastig.
2 weken geleden
Koop een kookboek van Smakelijck! En dan blijkt het niet eens zo heel moeilijk, maar wel echt lekker! Maakte in t begin wel vaak gebruik van voorgesneden groenten, om de tijd te verkorten in het begin dat je ermee bezig bent.
(Het was voor mij ook hogere wiskunde namelijk en moest ik t begin wel echt even wennen)
2 weken geleden
Wat goed dat je dit wil! Wij koken eigenlijk nooit met pakjes en zakjes. Het hangt er denk ik wel van af wat je normaal eet. Dus voor ik hier al mijn recepten drop: wat voor gerechten zou je graag zelf willen maken of wat voor type keuken vind je lekker?
Je vraag over bouillon: opzich niks mis mee, en zelf maken valt wel in de categorie veel tijd. Je kan wel proberen bouillon met weinig palmvet te kopen. Of als je wat geld er voor over hebt bouillonpoeder, die heb je bij pit&pit bijvoorbeeld zonder zout, deze bevat alleen maar kruiden. Let er wel op dat je dit niet laat koken, dan wordt het bitter, het werkt anders dan met blokjes (die zijn vooral vet en zout meestal). Maar als je van pakjes af wilt weet ik niet of bouillon vervangen de eerste stap moet zijn.
2 weken geleden
Reactie op A_M
Koop een kookboek van Smakelijck! En dan blijkt het niet eens zo heel moeil ...
Echt een aanrader!
2 weken geleden
Mijn algemene tips zijn:
Koop kwaliteit, investeer in goede liefst biologische kruiden. Dat is de eerste keer best duur, maar je hebt er echt lang plezier van.
Koop wekelijks ook verse kruiden, of nog beter als je er zin in hebt: koop wat plantjes en zet ze in de vensterbank. Verse kruiden maken veel gerechten zoveel lekkerder en zorgen en ook nog eens voor dat je minder zout nodig hebt omdat ze veel smaak toevoegen.
De basis van bijna elk recept is ui (en knoflook) fruiten. Hoe langer je dit op zacht vuur doet, hoe lekkerder/meer smaak.
Laat gedroogde kruiden altijd meebakken nadat je de ui hebt gefruit, gooi dit er zeker niet pas aan het einde bij. Met verse kruiden juist pas aan het eind of zelfs aan tafel toevoegen.
2 weken geleden
De website smakelijck, deze is oa favoriet https://www.smakelijck.nl/recepten/zonder-pakjes-en-zakjes/italiaanse-lasagnette-napoletana-zonder-pakjes-en-zakjes/
2 weken geleden
Reactie op 7Maart2023
Mijn algemene tips zijn:
Koop kwaliteit, investeer in goede liefst biologis ...
Als je verse plantjes koopt in de supermarkt, is dat altijd te veel plant voor het potje. Haal het eruit en breek het in minstens 3 stukken om te verpotten! Basilicum is een 1-jarige plant en zal door blijven groeien het hele jaar lang, gewoon de topjes eraf halen af en toe, dan verpakken ze.
Peterselie doet het waanzinnig buiten en overleeft 2 jaar. Bieslook is winterhard en overleeft alles buiten.
2 weken geleden
Ik ben geen keukenprinses en ik kook altijd snel en praktisch (zonder liefde 🤪), maar ik kook eigenlijk nooit met zakjes en pakjes.
Ik zou nu dus oprecht niet weten wat voor pakjes of zakjes ik moet kopen. Bedoel je dan van die Honig/Knorr pakken ofzo?
Tips;
1. Gebruik verse kruiden. Super smaakvol en je hebt verder geen zakjes nodig.
2. Koken met pakketten zoals hello fresh. Daardoor kook je automatisch zonder pakjes en zakjes en leer je dus zelf ook hoe je dat kan doen. Ook bij Picnic etc kan je (verse) recepten vinden en direct in je winkelmandje toevoegen.
2 weken geleden
Grappig. Ik heb deze overstap jaren geleden ook gemaakt. Ik vond gewoon de leiden uit de supermarkt prima. Gedroogde kruiden juist heel praktisch.
Inderdaad de basis is vaak ui met knoflook en daar ga je dan je kruiden aan toevoegen. Kijk gerust op de pakjes en zakjes die je min of meer na wil maken wat voor kruiden erin zit een gebruik die. En gebruik dan 3x zoveel als je denkt nodig te hebben. En verder, ga het gewoon doen. Strooi rijkelijk kruiden in je pan en proef af en tot even of er voldoende smaak aan zit. Uiteindelijk wen je hieraan een ga je het waarschijnlijk zelfs smakelijker maken dan de kant en klare.
2 weken geleden
Oeh, ik ga goed op het enthousiasme in dit topic!!
Het moeilijkste vind ik saus echt sausig maken. Een heleboel groenten en kruiden bij elkaar gooien lukt me wel, maar dan is het geheel meer ratjetoe dan saus.
Vanmiddag heb ik een soort restjes mashup shakshuka gemaakt met een blikje geconcentreerde tomatenpuree en een schep kwark. Dat kan beter, toch?
En ik maak graag witlof of prei in witte saus. Nu doe ik dat door de groenten te roerbakken en daarna water met een zakje voor witte saus / groentesaus van Knorr of Maggi toe te voegen. Hoe pak ik dat beter aan?
2 weken geleden
Oeh, ik ga goed op het enthousiasme in dit topic!!
Het moeilijkste vind i ...
Ik maak vaak "saus" door ongezouten boter te smelten, beetje bloem erbij ("bakken") en dan als je een soort massa hebt, het verdunnen met (plantaardige) melk. Eventueel op smaak met een schep zoutloos bouillonpoeder of wat kruiden (nootmuskaat werkt vaak goed bij boontjes of een bloemkool/broccoli). Soms doe ik er geraspte Parmezaan door, maar dan eten de kinderen niet mee (want behoorlijk wat zout)
2 weken geleden
Voor groentensaus kan je altijd een bechamelsaus maken met kaas en kruiden.
Ik vind pastasaus ook altijd lekker die ik zelf maak. Een heleboel groenten 40 minuten grillen in de oven op 200gr en dat pureren :-) staan wel recepten online maar zolang ik tomaten gebruik wordt het altijd een prima saus. Instagram is ook een goede inspiratie voor recepten.
Vaak ben je de eerste keer lang bezig met een recept maar wordt je vaak ook sneller. Daarnaast is mealpreppen zoals pastasaus vooraf maken etc ook handig!
2 weken geleden
Reactie op Mamma-van-H
Ik maak vaak "saus" door ongezouten boter te smelten, beetje bloem erbij (" ...
Inderdaad, een goede roux leren maken kan enorm schelen voor allerlei romige sauzen. https://www.24kitchen.nl/populair/roux-maken
En een basic tomatensaus. Het lekkerste is met tomaten en rozemarijn en knoflook uit de oven maar dat kost wel even tijd (heel geschikt om op 1 dag veel te maken en dan in porties in te vriezen, minder geschikt voor dinsdagavond als je binnen een half uur eten op tafel wil hebben). Maar met een ui fruiten en dan knoflook toevoegen en dan tomatensaus uit een glazen fles en verse kruiden kom je al een heel eind. Uit fruiten het liefst minstens 5 minuten op middellaag vuur, als je tijd hebt langer.
En een goede sofrito als basis voor vanalles: https://www.masterclass.com/articles/how-to-make-traditional-spanish-sofrito














