64 Reacties

Ik denk dat vooral een balans gezond is. Ik houd me totaal niet bezig met wat gezond is of niet, maar ik eet vanuit mezelf dat waarvan ik denk, dat vind ik lekker. Dat is meestal mijn uitgangspunt. Ik gebruik bijvoorbeeld alleen roomboter, want margarine vind ik absoluut vies. Tegelijkertijd eet ik redelijk weinig boterhammen, dus ik gebruik niet dagelijks roomboter. Als ik een boterham eet, smeer ik er ook niets anders op dan roomboter. Niet omdat ik beleg troep vindt, maar er is niets lekkerder dan vers brood, beetje ‘gegrild’ op de koekenpan met roomboter erop smeren en een warme koffie. Brood koop ik gewoon in de winkel. Ik eet ontzettend veel fruit, bespaar daar geen geld op. Niet omdat het gezond zou zijn, het is gewoon lekker! Groente vind ik ook heerlijk. Dat eten we dus best veel thuis. Vlees eten we ook, maar niet dagelijks, want heb absoluut geen zin om dagelijks vlees te maken. Koop ik overigens in de winkel. Ik maak graag verse soepen. Dat vind ik belangrijk en gezond. Ik ben ook echt van simpel eten, zoals rijst met tonijn. Hoeft allemaal niet culinair te zijn. Tegelijkertijd, een pizza of frietjes met frikandel gaat er net zo goed in👌 Thee uit een zakje is helemaal prima. We drinken alleen groene thee, en verse muntthee wordt dagelijks gedronken. Heeeeerlijk! De kleine drinkt naast thee ook water. Hij krijgt niets anders te drinken van mij. Owja, moedermelk dan nog. Ik lust geen frisdranken dus dat hebben we niet. Soms heb ik zin in iets zoet, dan heb ik een ice tea of ranja voor mezelf. Ik drink ook geen alcohol. Snoepen doe ik bijna nooit, chips heb ik ook bijna nooit thuis, maar als wel, mn zoontje krijgt dat niet. Ik ben wel een chocola liefhebber dus dat is mijn guilty pleasure, maar ongezond vind ik het niet. Ik kan weken met een reep doen🤣 Je post heeft me in ieder geval aan het denken gezet. Heb geen tips merk ik, maar merk dat ik me er niet bewust mee bezig houd, ook al denk ik dat we redelijk weinig ongezond eten of drinken. Het kan vast gezonder, maar ik wil daarin mezelf niet kwijtraken. Ook beetje genieten van het leven. Waar ben jij precies naar opzoek qua tips voor gezondere dingen in het leven?

vorige week

Wat ik heel verassend vond: je kan beter babypotjes fruit/groente geven dan zelfgemaakte varianten qua pesticiden en metalen. De regelvoering voor maximale hoeveelheid pesticiden en zware metalen geeft namelijk een veel strengere grens hierop dan voor regulier groente en fruit🤯 Biologisch fruit/groente bevat vaak wel minder pesticiden dan regulier groente en fruit. https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/babyvoeding-potje-zelf-maken-gezonder-bestrijdingsmiddelen https://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/voedingscentrum-duidt-babyvoeding-en-bestrijdingsmiddelen.aspx
Wat een leuk topic. Wij gebruiken inderdaad roomboter ipv andere botters op brood. We bakken en braden in echte olijfolie, roomboter of echte kaas kokosolie, dus geen andere boter soorten die verkocht worden. Altijd seizoen fruit en groente, in de supermarkt en soms bij een boer. Vlees alleen kip of rund en direct van de slacht, dus plaatselijk, niet uit de supermarkt. Kinderen geef ik alle maaltijden fruit of groente naast brood, havermout of yoghurt. Tijdens avondeten kook ik zo puur mogelijk, zonder pakjes zakjes en sausjes.

vorige week

Reactie op Hoppakee

Wat ik heel verassend vond: je kan beter babypotjes fruit/groente geven dan ...
Kleine nuance van de babypotjes dat er bio op moet staan. Je kan ook verse groente- en fruit geven, maar dan ook bio. Ik heb op een chemisch lab gewerkt waar de agf en vetten gecontroleerd werden op pesticiden. In biologische producten mag het zitten, maar in erg lage concentraties of helemaal niet. Afhankelijk van de specificatie. Ook onlangs poste iemand iets van een bio winkel die beweerde dat je alles moest weken en wassen met carbonaat om zo de pesticiden eruit te wassen. Dit is ook onzin. Als het zo simpel zou zijn, zouden alle leveranciers dit zelf wel doen. Gezien dat een gat in de markt zou zijn. Je kan chemisch gebonden structuren niet zomaar wassen met een base en ze plots laten verdwijnen.

vorige week

Gezond kan zoveel betekenen. Maar onze keuzes zijn de volgende: Alles waar dit kan kopen we biologisch. Dus bijvoorbeeld groente, fruit, noten en zuivel altijd. We kopen zoveel mogelijk in het seizoen. We gebruiken geen pakjes/zakjes en koken altijd zelf. Ook dingen als taart en koekjes maken we zelf (niet vaak, maar als we het in huis willen, kopen we het niet maar maken we het). We gebruiken weinig zout als we koken. We hebben bijna nooit snoep in huis. Chocola wel, bijna alleen puur en altijd fairtrade (of equivalent). Alles wat we eten is volkoren, we eten nooit witte rijst/gewone pasta/wit brood etc. We ontbijten vaak met havermout. We eten geen vlees en maar heel soms vis (uit eten of bij familie). We eten veel bonen en peulvruchten. Is dit een beetje wat je bedoelt?

vorige week

Wij hebben hier ook nog nooit kindersnacks of snoep uit de winkel in huis gehad. Ze krijgen gewoon groente/fruit als snack óf ik maak wat zelf! Verder inderdaad ook roomboter. Ik ben zelfs begonnen met zelf brood bakken en wil zelf ijs maken. Geen pakjes/zakjes lekker zelf kruiden mixen. Zo veel mogelijk biologisch e regionaal kopen of het beste nog: uit onze eigen moestuin!!

vorige week

Een greep van wat wij zoal doen: Bio vlees (rund, schaap, geit) / gevogelte (kalkoen, kip) het liefst zo lokaal mogelijk. Lukt dat niet dan bio slager / poelier. En anders de bio variant uit de supermarkt. Vis: wild gevangen uit een niet overbeviste regio. We eten geen producten met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook geen kunstmatige zoetstoffen. We halen ook geen kant en klare pakjes, zakjes, sausjes. Geen frisdrank. Thee vers of de bio variant in theezakjes. Al heb ik laatst gelezen dat in de bio variant ook weer microplastics in konden zitten.. Groente en fruit koop ik het liefst op de lokale biologische markt. Maar dat is niet altijd praktisch in onze planning dus dan is het bio variant van de supermarkt. Wel houden we het seizoen aan voor onze variantie. Koken / braden doen we in bio ghee of ongeraffineerde bio kokosolie. Gewoon uit de supermarkt. Verder hebben we bio roomboter van grasgevoerde koeien. In het weekend maken we met regelmaat zelf brood. Anders vloer gebakken zuurdesembrood bij de lokale bakker. Verder eten we niet echt veel brood. Verder alleen maar volkoren producten in huis, zilvervliesrijst, quinoa, bulgar, etc. Aan snoepgoed hebben we bio maïs in huis om naturel te poffen en 85% of hoger pure fairtrade/bio chocolade. Gedroogd fruit en noten (beide bio) is ook een favoriete snack. Al met al proberen we zo puur mogelijk te eten, zo lokaal mogelijk en volgens het seizoen. Maar een vette hap van de snackbar komt ook wel een enkele keer voor. Met verjaardagen maken we zelf de taarten, maar halen we wel simpel chips e.d. uit de supermarkt.

vorige week

Reactie op Lifa87

Een greep van wat wij zoal doen: Bio vlees (rund, schaap, geit) / gevogelt ...
Goed bezig! Ik wil alleen ff inhaken op de kokosolie: daar zou ik toch een vervanger voor zoeken. Kokosolie gebruiken is heel slecht voor het milieu, met name door ontbossing 😊.

vorige week

Ik zoi hier ook zo graag mee willen beginnen! Onbewerkt eten (zoveel als kan) lijkt me alleen best duur of valt dit mee? Alles bio kopen enz, vind het altijd zo prijzig😬

vorige week

Alleen biologisch zou ik wel willen kopen, maar is echt te duur voor ons. Maar we laten iig vlees en vis staan. Dat kan je niet wassen en die dieren leven in hele vieze omstandigheden opgepropt, ontstekingen en pusholtes aan de orde van de dag. De zeeën zijn zo vervuild, geen vis. Kweek of wild maakt niet uit, want kweek vissen worden in grote bassins in de zee gekweekt vaak, maar met grote hoeveelheden ab en troep. Als we het wel zouden eten iig dit biologisch. Eieren en zuivel om die reden zou ook ook biologisch doen.

vorige week

Qua drinken, thee, koffie of water. En we maken zelf wel limonade (of eigenlijk ijsthee), van bijv hibiscusthee in koud water laten trekken. Dat is best lekker. Zo weinig mogelijk uit pakjes (soms in als drukte halen we nog wel eens een verspakket). We gebruiken plantaardige olie, goeie kwaliteit of koken ook wel in water. Geen roomboter of kokosolie of ghee ofzo, die zijn toch vooral verzadigde vetten. En niet perse tegen e-nummers, er zitten ook e-nummers in die gewoon natuurlijke producten zijn, maar wel veel die we vermijden of zo min mogelijk gebruiken. .

vorige week

Reactie op Kiimi

Goed bezig! Ik wil alleen ff inhaken op de kokosolie: daar zou ik toch een ...
Goed punt, daar had ik nog niet eens bij stil gestaan. Dank je!

vorige week

@de mensen die bio willen kopen maar denken dat het te duur is: het valt echt mee als je weet waar je moet zijn hoor! Nu ben ik lui en ga ik niet verschillende plekken langs, en laat gewoon alles door de Appie bezorgen. Toen ik begon met zoveel mogelijk bio, heb ik veel vergeleken wat ik nu effectief op weekbasis meer kwijt was. En dat was echt maar 7-12 euro maximaal. Wij kopen alles bij de Appie, met premium, waardoor op alle bio 10% korting zit. Ook hebben ze daar van bijna álles wel een bio variant. Met uitzondering van kip koop ik alles bio, want dat verschil vind ik wel te groot (300gram voor 4,69, de bio variant is 320 gram voor 8,09 😵‍💫, mét die 10% korting. Anders zelfs 8,99.) Dus mocht je wat ruimte hebben in de portemonnee: iedereen die het zou kunnen betalen zou echt bio moeten kopen, vind ik 😊. Doe eens onderzoek!

vorige week

Reactie op Mama2001

Ik zoi hier ook zo graag mee willen beginnen! Onbewerkt eten (zoveel als ka ...
Wij laten dagjes weg, uit eten gaan, bios bezoekjes e.d. links liggen zodat we bio / onbewerkt kunnen kopen. De kinderboerderij is onze grootste vriend aan uitje met de kinderen (6j, 3j en 2maanden). Voor een dagje uit houden we elke maand geld apart zodat we dat ook wel een keer kunnen doen, maar daar is dus wel een aparte potje voor en 'kunnen' we niet zomaar even spontaan doen. Mijn man en ik zijn heel tevreden met thuis dates, we hoeven niet de hort op om quality time met elkaar door te brengen. Het is een bewuste keuze. Liever het eten zo onbewerkt mogelijk dan elke maand uiteten/naar een pretpark o.i.d. Het is maar net waar je prioriteit ligt.

vorige week

- biologische - veel groente / fruit (dus, zo min mogelijk hoogbewerkte voeding zoals koekjes) - vezels (volkoren brood, pasta, rijst, ect) - zo min mogelijk gebruik maken van plastic. - zo nu en dan gefermenteerd (zou ik meer moeten doen) - zo min mogelijk dierlijke vetten (lees: juist geen boter, maar wel olijfolie); min mogelijk kokosolie (is als een van de plantaardige vetten juist wél in relatie gebracht met meer cardiovasculair problematiek) - vegetarisch - zoutarm (voor de kids tot 4 echt zo min mogelijk). Hierdoor gebruik ik geen potjes en zakjes. Sinds kort hebben wij de box van boerschappen. Bevalt goed

Reactie op Mama2001

Ik zoi hier ook zo graag mee willen beginnen! Onbewerkt eten (zoveel als ka ...
Lees je dan eens in over de 'dirty dozen' en 'clean 15'. Die laatste kan je best regulier kopen want zit al minder gif op. De dirty dozen zoals aardbeien en frambozen zet je gemakkelijk in de tuin of op balkon. Of diepvries bio scheelt soms ook. Vul dat aan met zo veel mogelijk volkoren, nootjes, eieren. En zo min mogelijk koekjes en bewerkt vlees. Wij hebben gewoon onbewerkt gehakt, kipfilet, tartaartjes en rundvlees van de poiezs. En dan ben je al gezond bezig.

vorige week

Reactie op Mama2001

Ik zoi hier ook zo graag mee willen beginnen! Onbewerkt eten (zoveel als ka ...
De Lidl heeft een heel goed bio assortiment. Als je veel zelf en in het seizoen maakt vallen de kosten echt mee. Door meer volkoren te eten zit je ook meer vol en heb je minder nodig. En als je ergens wil beginnen is het inderdaad goed om te kijken welke producten het meest bespoten zijn, zoals zacht fruit. En dingen met een harde schil, die je niet eet, zijn minder erg.

vorige week

Reactie op Kiimi

@de mensen die bio willen kopen maar denken dat het te duur is: het valt ec ...
Bedankt voor de tip! Dat valt eigenlijk reuze mee... Wij laten ook alles bezorgen door de AH. Alle dierlijke producten bestellen we sowieso biologisch vanwege de leefomstandigheden van de dieren (juist vooral kip eigenlijk... maar dat eten we mede daarom ook niet zo vaak) maar groente vond ik dan altijd zo duur worden... maar als het zo weinig scheelt...

vorige week

We proberen er steeds meer bewust mee bezig te zijn maar we staan echt nog aan het begin. Mijn man dronk elke ochtend een eiwitshake, daar is hij mee gestopt sinds een aantal weken en dat heeft al zo veel verschil gebracht, hij poepte namelijk 6-8x per dag en nu 3-4x. Dat heeft ons erg aan het denken gezet en nu proberen we wel steeds meer onbewerkt te eten. Zo haal ik nu elke maandag eten op de markt, dus eieren, groente, fruit, vis en kaas. Brood halen we wel uit de supermarkt. Proberen we minder beperkt broodbeleg te eten en minder voorverpakte middelen te gebruiken. Ook haal ik mijn vlees het liefst in de aanbieding bij de lokale slager hier, die hebben hun eigen dieren en slachten zelf, in de aanbieding is het dan goedkoper dan de supermarkt en ook veel lekkerder. Frisdrank laten we ook stapsgewijs steeds vaker staan voor water. Het hoeft niet perfect en zeker niet gelijk dus babystapjes

vorige week

Ik denk wel dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen bewerkt en ultrabewerkt voedsel: pasta en brood en kaas zijn ook gewoon bewerkt voedsel. Maar dat is qua gezondheid totaal niet vergelijkbaar met pringles of pistache-ijs. Vind de demonisering van margarine de laatste jaren trouwens wel echt opvallend, daar zitten allemaal goeie dingen in. Meer ingrediënten is niet altijd ongezonder dan minder. (niet altijd... maar vaak wel denk ik 😉) Overigens wissel ik zelf margarine en boter af (boter is natuurlijk wel lekkerder) maar ik eet niet elke dag brood. Ik eet voor de lunch bvb altijd wel Gekookte of geroerbakte groente met dan bijvoorbeeld quinoa of zoete aardappel, en dan iets van eiwitten zoals tempeh. Nier omdat ik tegen brood ben, maar dit is wel wat gevarieerder! Dat is denk ik ook heel belangrijk voor je gezondheid, variatie. Verder probeer ik vooral te letten op het zoveel mogelijk vermijden van suiker.